Friday, July 15, 2011

[Review] Harry Potter 7 & Azimat Maut Bahagian II

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

AMARAN : ENTRI PANJANG 19INCH.OKBYEE.

Harry Potter 7 and Deathly Hallows Part II (saje taip tajuk utk entri SEO, SEO lah sangatttt!)

Aku nak bagitau aku dah tengok Harry Potter 7 & Azimat Maut Bahagian II (HP7II). Sebagai menjalankan tanggungjawab seorang blogger so kene la review sikit (bajet selalu update entry je kan, lahanat). Annoying tak bace tajuk entri ni? Ni Google Teranselit yg bagitahu, aku transelit Deathly Hallows ke Malay kuar Azimat Maut, bila aku translate Azimat Maut ke English kuar Death Talisman. Bugima kan? Ok takbaik carut time hari Jumaat, nnt kene panah pelir petir. Acercube kowang teranselit Death Talisman pulak, nanti kuar jadah pe agaknye ye.

harry_potter_7_header
Secara keseluruhan aku bagi 4.89 bintang dari 5 bintang. Sebab citer ni best sikit dari citer Transformers 3 tu yg ntahapa-hapa.

OK sekian review dari aku. Okbyee.

Aa mesti rase nak lempang aku kan? Ok citer la sikit, karang korang mencarut kt komen aku plak, umm kesah plak aku korang mencarut.

Jalan Cerita @ Story Road

Menarik. Ok tu je.

Kompem ko kene carut japgi Lann. Pada aku jalan cerita die menarik, penuh debaran dan meter aksi 8/10. Jalan cerita die tak bosan sangat, and setiap babak tu memberi jawapan kenapa, kenapa dan kenapa. Aa dah kenapa aku nak kenapa2 sangattt kan.


StoryRoad (jadah apela terma ko guna ni Lann), bermula apabila Voldermort (eh betul ke aku eja ni? Macam mammoth pun ada) memiliki Ranting Kayu Sulung. Ranting Kayu Sulung atau Elder Wand, merupakan ranting kayu paling berkuasa sekali walaupun ghopenye macam ranting kayu, tapi bila pemilik nya membaca “Erecto!” (salah satu doa ahli sihir), pihak lawan akan mengalami ereksi. Best kan leh sumpah orang jadi ereksi. Amende ereksi ni ek?
Harry-Potter-and-the-Deathly-Hallows-Part-2-Early-Reviews copy
Voldemolt sugguh gay kat sini. Okbyee.
Elder Wand juga adalah merupakan salah satu item Deathly Hallows (DH) aka Death Talisman (Google Teranselit, 2011). Deathly Hallows ni dibentuk oleh 3 item, satu yg aku sebut tadi, yang lagi dua adalah Jubah Halimun (Cloax of Invisibility) dan Horcruxes. Ketiga-tiga items ni lah yg membentuk Deathly Hallows. Jubah Halimunan tu yg HP selau guna wat ngendap anak dara Mak Bedah mandi manakala Horcruxes ni pulak ada banyak bentuk, salah dua dalam HP7II adalah ular yang bernama Nagini (bukan Nini Cokelat Celup ok) dan crown. Senanya HP itu sendirik adalah Hocruxes yg tercipta indirectly apabila Voldemolt lawan dgn parents HP. Dalam masyarakat Jawa pulak Horcruxes juga dikenali sebagai lesung batu. Taklawak. Okbyee.

nagini copy

Dengan demikian (ok ayat penyambung utk karangan BM), bermulalah pencarian Hoxcruxes selebihnya oleh Harry Potter (HP), Hermione Granger (HG) dan Ron Weasley (RW). Oh lupa Lord Voldermolt (LV) pon carik jugak menatang tu. Yelah nak jadi hebat, kuat & berkuasa kan. Manusia taktau bersyukur, tamak, takabbur dan bajet femes senanya Voldemolt ni. *padan muke Ron, name die kecik. In love

Sebab utama HP mencari Horcruxes sebelum Voldermolt jumpa dulu adalah taknak bagi Voldemolt ni berkuasa la (juga tamak, takkabur dan bajet femes) sebab salah seorang dh memiliki satu dari pada item DH. Harry = Cloax of Invisibility, Voldemolt = Elder Wand.

Part paling meremangkan segala jenis bulu kat badan aku adalah part kawan-kawan HP dekat Hogwarts tu defend sama-sama tolong HP dari serangan bala tentera Voldermolt. Bukan setakat kawan-kawan, profesor-profesor kt situ pun sume sokong HP especially Prof. McGonagall, masa tu aku dah ‘Magawwddddd~ Sleepy smile’ sebab terlalu eksaited sampai aku tendang kerusi orang depan, nasib tak kena penampor.

electrical_storm-pg-horizontal
Perisai yang melindungi Hogwarts sikit-sikit hancur kene serang dengan geng Voldemolt
Dalam kekecohan serangan bala tentera Voldemolt, terjadilah beberapa babak yang aku tak berape nak gemar, geram, watde.. dah carutan lain yg seangkatan dengannya apabila tiba-tiba Ron Weasley & Hermione Granger comolot!! Takpe aku dh tau dah korang nak kate sejak Part I lagi diorg dah ade ‘kurasakan something’ antara diorang. Tapi kesah ape aku. Eee sangat takleh terima Ron dgn my Minnie!! (Minnie adalah nama manja aku panggil Hermione >.< hehe).

ronhermione
Keji kan aku? Okbyee.
Sedih Crying face *kesat air mata*. Oklah lupakan, barang yg lepas jangan dikenang, yg hidup ni perlu teruskan hidup.Sobsob.

OK panjang sangat, aku nak highlight scene-scene yang best dari pandangan aku.

Scene 1 : Kemusnahan Hogwarts apabila diserang oleh bala tentera Voldemolt.

Hogwarts-on-Fire-harry-potter-13911978-1900-1200 - Copy

Scene 2 : Masa Harry, Hermione dgn Ron nak melepaskan diri dari Bank Simpanan Ahli Sihir (suke aku je kan namakan tempat tu) sambil menaiki Naga yg muke macam Seth Tan tu.

Harry Potter dragon
Jelas ke Seth Tan an di wajah naga ini kan.
Scene 3 : Masa konflik antara Harry Potter dan Lord Voldemolt. Feeling tepi tingkap tu.

harry_voldemort-pg-horizontal copy

Scene 4 : Pertempuran akhir tembak-tembak laser antara HP dgn LV.

sparks-pg-horizontal
Keadaan sangat tegang masa ni OK, semua sekali menegang, baik geng Harry mahupun geng Voldemolt. Tapi mujurlah Hermione Granger sempat berdoa,

harry-potter-and-the-deathly-hallows-gallery copy

Berkat doa my Minnie, Lord Voldemolt telah insaf di tengah-tengah pertempuran tadi, beliau sempat mengucap istirghfar 40x lantas bertaubat nasuha dan dan tu jugak. Akhirnya kemenangan di pihak geng-geng Harry. Yeiihh!

Aahaha? Ade rase nak bunuh aku ke? Haha, mane leh aku citer ending die, korang kene pergi tengok sendiri la HP7II tu. Muehehe. Cuma aku nak gtau, nnt HP akan mati….tapi..tapi…tapi….pergila tengok sendirik~~ Smile with tongue out

OKbyee.

Err. Lupe, tadi aku google gambar Hermione Granger, tapi salah satu ade kuar gambar ni.

137275
Hai, nama saya Hermione >.<
Macam lahanat kan! Kalau HG muke camni, jangan harap aku nk tgk HP, kalo yg ni layak la ko kawen ngan Ron tu. Huhh.

ERECTO!! *aku sumpah korang sume mengereksi.

OKBYEE.

p/s : esok ade interview. pray for me! >.<

Orang cantik hensem like :D

32 comments:

munira sajuti said... Best Blogger Tips

ehh aku panggil RIRIE kat HP ,, name manje. comel kann?

SyazwanSarawak said... Best Blogger Tips

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
review paling lahanat aku pernah baca. ahahah.
tak tahan baca dari awal sampai habis XD

@taufiqhelios said... Best Blogger Tips

bugima sungguh.. hahaa.. kalau semua review mcm ni lah..mmg aku nksanagt baca...xhabis2 aku gelak weh!!! nice job lan..haha

Pish said... Best Blogger Tips

best siak review cmni! more more!

vampire and his lady said... Best Blogger Tips

kemusnahan. banyak error maklumat kau. #larikkk.

review film dari segi maklumat : 2/10

sekian. bwahaha

Izz Latif said... Best Blogger Tips

~tergeLak2 baca reView ni~
tp jgn keliru antara Horcrux n Deathly Hallows
they r TWO different things....

Horcrux sejenis ilmu hitam yg Voldemort seek or create dari dulu lagi utk simpan piece of his soul dalam apa2 je barang/benda/haiwan yg dia nak utk bagi dia invulnerable/tak boleh mati...

Deathly Hallows pulak satu dongeng atau legenda which consists of three items....
Elder Wand/Resurrection Stone/Clock of Invisibility

Okayhhh~
Voldemort langsung tak tau pasal DH as they say benda2 tu dikatakan hanya dongeng semata2....

Deathly Hallows bukan Horcrux...

(^-^)

www.izzlatif.blogspot.com

♥ ..cik jenab a.k.a fieza ..♥ said... Best Blogger Tips

terbaek review nie....~tangan didada mata ke atas~...baru bace mukadimah teros dah rase terkinje2 nak tengok..cettt podachii...hakhakhak =)

kaizen said... Best Blogger Tips

err... aku rase hlg mood nk g tgk sbb ko lan.. sbb ko review ntah hehape.. hahahahaha

Ewan said... Best Blogger Tips

perrgh. x than aku bce review ni. penuh suspen haha!

izzati hamimi said... Best Blogger Tips

siot ko..haha

Noor Faridah said... Best Blogger Tips

hahahaha..."Jubah Halimunan tu yg HP selau guna wat ngendap anak dara Mak Bedah mandi"...;lol!! =D

gud entri! thanks for the review =D

..ika itu aku.. said... Best Blogger Tips

daebakkk la lan..haha
rase mcm tgh tgk HP je..
nais la!!!

zaty luvlianncezzz said... Best Blogger Tips

hehehehehehe.nice way to entertain ur readers :)

Wan Ahmad Izudean said... Best Blogger Tips

lan.ko memang kan? haha but mcamana kalau ko jadi Harry Potter? mesti nanti jadi !@#$%^&

Alfi said... Best Blogger Tips

apesal sengal sangat review ni, hoh. XD

:: alwanPelangi.com ::

kunci locker said... Best Blogger Tips

haha...kesengalan uncle lan ni...wakaka...gelak aku bce...haha

saiazuan said... Best Blogger Tips

haha awek mana lak tu? hahaha.. patut harry nye anak tom potter.. ;p

saiazuan said... Best Blogger Tips

haha awek mana lak tu? hahaha.. patut harry nye anak tom potter.. ;p

Mohd Khairi Khadzir said... Best Blogger Tips

kalah Jamal jamaluddin yg slalu buat review filem kt sinar fm tu..hahahaha

ko ni perosak filem tul..hahaha...

-iXxOrE- said... Best Blogger Tips

hahahaha!ko nih lawak ah!

shafiqabdshukor said... Best Blogger Tips

hahahaha..
terbaik...

Gadis HaruBiru said... Best Blogger Tips

hatooii...pecah prot bce review neh...nice one..^^

perasan x last skali ron mcm buncit...hahaha...

kimiez said... Best Blogger Tips

kimie nak tengok citer nie tapi terpaksa batalkan niat tue sebab ramai sangat so tengok citer larry crown yang romantik sedang-sedang..

fiq. said... Best Blogger Tips

hehe, best ek citer ni, kutipan pon tinggi 5++.++ kuta doow

WZulhilmi said... Best Blogger Tips

weh! part hermione berdoa tak boleh blah. wakakakah.

Eh aku pun rasa ap yg ko rasa masa semua dok defends Hogwarts. rasa nak berdiri bersorak sokong dr tepi. Ekekek.

nashanadz said... Best Blogger Tips

cis tak dapat tgk lagi ni cite ni..!!

Eazy Izzuddin said... Best Blogger Tips

dah dua kali tgk...
xD

DAUSPOZI said... Best Blogger Tips

Nak aku rakam tak muka aku yang tengah tahan gelak ni... Adoiii.. sumpah macam haram review Lan Rongak nih... Hermione berdoa tu takleh blah dowh...

emmot said... Best Blogger Tips

sngt klaka :) best bc review ni .. even sy focus pada pic je .. kikiki :P

EmanTheHalia said... Best Blogger Tips

review paling cibai! haha lawak la lan! haha

the garang said... Best Blogger Tips

review paling cilake di muka bumi. dh nak jadi macam zackzukhairi dah kau nihh. hehehehe

aNak ChE mE said... Best Blogger Tips

first, two thumbs up tok ko coz review nie memang wat aku golek2 gelak... tapi ade error siket la kawan..... hehehehe...

azimat maut memang ade 3, tongkat sakti ngan jubah halimunan tu dah betul dah tapi horcrux tu bukan lah deathly hollow.. DH yg satu lagi, batu kebangkitan yg bole pggl roh org mati yg ade dalam golden snitch die tu....

pape pon review ni la review paling best aku penah jumpe... 4.86/5 bintang... hahahaha...=D

Cerita Mengigit Jari Kaki