Sunday, March 13, 2011

tutorial aosf | Mengenal Signal Kiri dan Kanan

Assalamualaikum bloggers,

Hari ni hari Isnin, means hari bekerja. Bila hari Isnin aku kena bangun pagi, start enjin merce aku menuju ke tempat kerja. Biasalah orang kaya macam aku memanglah kena pakai merce sebagai pengangkutan kan.

Ni lah merce aku, time ni merce tengah kehabisan minyak kat tepi jalan. Aku ingatkan merce punya minyak takkan habes, rupanya boleh habis jugak ek. Kat tengah jalan plak tu. Sayang merce aku.
Tinggalkan cerita merce, sebab tujuan entry ini adalah untuk mengajar korang tentang signal kiri dan signal kanan. Kat sini aku nak explain pasal signal bagi kereta sahaja, diulangi kereta. Siapa yang naik merce cam aku, cari tutorial tempat lain. #okbai.

Signal kiri dan kanan diguna untuk mengisyaratkan yang korang nak bergerak ke kiri or kekanan. Paham? Kalau ke depan tak yah on signal ok.

Ni adalah lampu signal.
Lampu signal akan menyala kalau korang on signal kiri/kanan. Aaa korang paham tak ape aku explain ni?

Yang ni pulak adalah lever atau dalam bahasa Sudan kitorang panggil tuil. Lever ni terletak di kawasan steering column kereta korang. Cari la sampai pitam.
Bergantung kepada kereta yang korang guna, kedudukan lever ada yang di kiri, ada yang kat kanan. Aa paham tak? Paham tak? 

Kalau korang nak bergerak ke kiri, on signal ke kiri dengan,
Push lever ke bawah kalau lever korang terletak kat sebelah kiri, or push lever korang ke atas, kalau lever korang terletak kat sebelah kanan. Masih boleh paham?

Dan kalau nak bergerak ke kanan,
Push lever ke atas kalau lever korang terletak kat sebelah kiri, or push lever korang ke bawah, kalau lever korang terletak kat sebelah kanan. Confuse? Baca ayat ni namblas kali sambil angguk2 kepala.

Ok bila korang dah push lever ke atas atau ke bawah, arrow light kat dashboard kereta korang akan menyala kelip-kelip.
Aaa, nampak tak arrow light kaler hijau tu, dia akan kelip2 (blinking). Boleh paham tak?
Bila dah bergerak ke kanan or ke kiri, pastikan korang off  signal korang. Biasanya secara automatik je signal akan off selaras dengan pergerakkan steering kereta. Baca entri ni sampai korang pitam kalau tak paham-paham lagi.

OK, korang boleh paham tak betapa senangnya nak buka signal. Senang kan? So kenapa kakak yang drive waja  pagi tadi tak pandai-pandai nak buka signal kereta?? Kenapa weyhh? Nyaris aku langgar kereta Waja dia. Dahla gune waja je. Kereta murah plak tu, lainlah merce aku, mahal dan laju. Kalau terlanggar susah nak cari sparepart. Semua Spare part mahal-mahal. Sebab tu aku sayang merce aku.

p/s : akak, kalau nak terberak sekalipun buka la signal kalau nak kekiri/kanan, pagi2 jalan sesak, ramai pengguna jalanraya. Dahla bawak laju. Jangankan kerana nak terberak, tergadai kereta. sekian.

Orang cantik hensem like :D

16 comments:

black butterfly said... Best Blogger Tips

lahhh...pnye pnjg dia citer psl signal just nk btaw nyaris kena lngr sbb xbg signal...good job.hahah.^_^

muniraksasa (; said... Best Blogger Tips

aku dah agak dah kenapa ko post benda ni. kite senaseb la ABANGG LANN, aku bukan arini je yang kena, hari-hari pun. naseb aku bawak BM bukan MERC.

Nizam said... Best Blogger Tips

baik ko langgar waja dia dengan kereta lembu... hehehe

aslann said... Best Blogger Tips

@BB, bukan nyaris kena langgar, tp nyaris melanggar kereta murah itu. huhu.

aslann said... Best Blogger Tips

@Muni, kenapa kita selalu senasib ae?sobsob. eh kereta BM tu kereta ape?

aslann said... Best Blogger Tips

@Nizam, kalaulah pagi tadi aku bawak kereta lembu, aku suruh lembu tu berak-berakkan muka dia.

OnlyZul said... Best Blogger Tips

@Aslann: adoi..BM pon tak tau ke? Merc tau plak...hahaha..BMW la..

aku baru nak komen ape motif ajar cara bukak signal...
nasib baik terbaca point last tuh...ahahaha

d_tieah said... Best Blogger Tips

Hahaha.. Tak pernah di buat org tutorial camni aslann.. Syabas.. Ngee :) Maybe akak keta waja tu signal dia rosak kot..


Entry Terbaru : Loji Nuklear Jepun Meletup Dan Pencemaran Radioaktif Berlaku?

..hizamirahim.. said... Best Blogger Tips

haha.
gile sengal punye tutorial.
takpe2.
ada input.
menarik.
XB

JP Nurul said... Best Blogger Tips

okay!

paham...nnt sy praktikkan!haha

taynsabri said... Best Blogger Tips

aku pantang gilaaaaaa orang x bagi signal. macam nak langgar dia laju2. geram!

aslann said... Best Blogger Tips

@OnlyZul, Ahahaha, aku biase sebut dengan nama penuh, BMW. :P

aslann said... Best Blogger Tips

@d_tieah, Camtu akulah orang pertama yang buat. Hihi.

aslann said... Best Blogger Tips

@HizamiRahim, Hahaha, ade input kan?

@JP Nurul, bagus2 praktikkan ye :P

@Tayn, Kalau aku naik bas memang aku langgar, ni aku naik merce, langgar aku yg terok. Haha.

HazHand said... Best Blogger Tips

oh.. ni ke..hahahhaha
waja ke ape nh? hah? lalala

aslann said... Best Blogger Tips

@Asip, Hahaha, ni lah. Akak tu bawak waja, bodo xbuka signal main masuk je jalan, seb bek aku pemandu berhemah. Haha.

Cerita Mengigit Jari Kaki