Apa khabar tuan-tuan dan puan-puan? Bertemu kita dalam Kung-Kang Kung Kang Alexander~~ bersama Chef Lalan (Matilahhh jadi chef pulak).
Tadaaa! Hari ni aku nak ajar cara-cara nak buat Pau Goreng Comel. Sebab ape comel? Sebab pau-pau yang aku buat semuanya comel. HAHA. Gedik gila kau Lann! Semalam aku buat pau ni atas dasar cubaan pertama untuk dijadikan sebagai juadah berbuka puasa. Hehe. Ok jom tengok bahan-bahan dan cara membuat Pau Goreng Comel anak teruna ni. HAHA.
Bahan-Bahan --- Membuat Doh Pau :
Seperti tertera di gambar atas, tepung gandum (yang ni wajib la), sedikit gambir, eh gila hapa pau letak gambir?? Garam lah, garam secukup rasa, air untuk menguli doh, dan sedikit minyak panas untuk menjadikan doh anda lembut. Haa aku tak sempat nak capture gambar minyak panas.
Benda paling wajib kena letak, tadaaaa! Yis basah macam gambar kat bawah ni. Yis atau Mauripan adalah sama kalau tak silap. Mispan je lain, sebab Mispan ni nama bapak kawan aku. Ngehh3. Kalau korang tak letak Yis ni, sure doh korang akan jadi macam hidup segan mati LAGI BAIK. Yang ni letak sikit je, dalam dua sudu teh.
Sebenarnya ada bermacam jenis yis yang korang boleh guna, tapi aku pilih ni sebab mengikut pengalaman aku, doh lebih cepat naik kalau guna yis ni berbanding jenis yis-yis yang lain. HAHA, bajet dah banyak pengalaman. Ade aku kesah. Yis kering ade jugak jual, tapi aku taksuka yis kering tu, sebab ni blog aku, korang kenela ikut cara aku. Haa gitu, giler belagak aku. HAHA. OK sekarang tengok pulak cara-cara nak menguli atau menggentel (euuwww gelinya word) doh.
Prosedur (Hamek kau aku guna prosedur, dah macam buat proposal tesis) :
1. Campak tepung gandum dalam besen kaler purple, yang ni ikut suka hangpa la nak campak berapa banyak, ikut aku semalam aku campak dekat separuh plastik tu, dalam 500GM la. Untuk makan 300 orang ni cukup.
2. Simbah minyak masak yang dah dipanaskan kejap dalam besen acuan tadi, pastu masukkan yis yang telah dikacau dengan sedikit air paip.
3. Kemudian uli acuan tadi dengan lebihan air paip dalam jag air kat atas tadi tu (dalam gambar tulahh). Uli sehingga tangan dan jari jemari menggigil serta lenguh tak hengat. Sampai la jadi doh-doh seperti gambar kat bawah ni. Haa guna besen purple OK. Kalau tak guna, memang takkan jadi doh korang.
![]() |
Haaa nampak? Nampak? Doh aku tak segan mati LAGI BAIK. Nampak la ade semangat doh ni nk hidup kan. Muahaha. |
4. Lepas dah siap doh korang, korang biarkan je doh tu doe. Sekarang kita main gentel-gentel plak. Euuww setiap kali taip word gentel tu, meremang plak bulu-bulu kan badan aku. OK gentel ape? Gentel inti dia, inti kacang merah betei. Haa ni beli je kat kedai, sekilo RM4. Tapi kat KL ni takde jual la kot. Aku beli kat Johor ni, masa balik Batu Pahat semalam.
![]() |
Haaa tengok tangan aku, pandai mengentel tak? Hehehe. |
![]() |
Wauuu. Macam tahi kambeng...kata member aku-------Kuanghajooo! |
Pastikan inti di dalam ye, kalau inti di luar tu bukan pau namenye. Mungkin akan jadi kuih Badak Berendam atau kuih Donut Lubang Diluar (DLD). Eh ade ke kuih Badak Berendam, bukan Cucur Badak ke?Harharhar.
Seterusnya buatla bende ni sampai tangan dan jari jemari korang rase 'Kalau Jumpa Orang Rase Nak Lempang Je' haa. Yang penting niat dan kesabaran tu penting ye anak-anak. Lihatlah hasil yang mak dah siapkan.
![]() |
Syurga pau. Auuummm. |
6. Last sekali lepas dah siap, tinggal goreng je. Goreng aku tak payah la nak ajar cemane kan. Takkan bodo kayu sangat nak goreng pun taktau. HAHA. OK hasilnya. Tadaaaaaaaaaaaa!!
![]() |
Persembahan leh dapat 10 Markah tak? HAHA. |
36 comments:
nakkkkkk! haha
Entri Terbaruu : XMEN: First Class best gilaa, aku bagitaw kau!
wah!! hebatnye lan...grr...inti kacang merah tu ko beli kat pt sulogn ke, kat depan kg ko lan...
lan,pau kau tu rasa apa eh?hahahaha
Tapi pau pompuan, besar dan...dan....dan.....pangpangpang! penampaq akak bagi... lalala ~
(sedap ke pau yang lan buat tu??? entah2 gambar je poyos. #okbai)
reti ko msk lan..??
bulat3 pau lalan . sedap tak ? HAHA
terernye..dh mcm abg mat gebu..hehe~
tak hantar skit pun kat aku... padahal dekat sebelah umah je.. sedey gila... sob2
nak try wat...hahahahah
lann!!! buatkn bleh??
huhuhu
menselerakan !!
giler comey laa kaw gentel inti dgn doh tuh..HAHA
tang inti tu yang menarik tuuu heheheehehe
inti kacang tu ada je jual kat bangi ngek.
kau suka melucass kan? benci
wah~~hebat...pecah rekod..akupun tak reti buat..slalu tgk mak aku yang buat ja..phewit..tapi sedap ka..mcm...@_@..hahah
wah ! boleh try nie ^^
kelas kau maria!!! hahhaha...nih yg eman sayang ko lebih nih..hahahah...
apsal ko gentel2 tu mcm maajun je???
aku penah wat pau ke haa? macam penah, macam tak. err tapi sumpah aku terliuq tengok pau ko tu. i mean, pau ko buat tu =,=
sedapnyee....nnt nk try gk la...^^
owhhh.. cmni rupanya cara nk puaskan isteri.. hahaha...
sedappp..
teringin nak rasa lan masakk.. lan kan rajin massakk. spegeti... ape lagi. semua pandai. yelaa. kitew ni ta pandai masak. okbye :)
agak ngeri jugak lahh aku negok cara pembikinan and rupa pau kau ni lann oiii.. hahaha
anon atas ni mesti #ns ! yezza. HAHA #ehyeke? okayybye
mesti enak kan pau goreng comel tuu hehe :)
aku nak like komen munira .. tapi kat sini tak de button like.. ahaha
lahai rajjinnyer chep lann kiter nie
penat gelak masa baca resipi ni. T.T
woyy alia. HAHA okayy meet alia, my housemate. #tetibe
sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa T__T
hye orang RAJIN dan KAYA (Johor & selangor). saya datang nak pinang awak ^^
sy da dpt,anda bila lg? http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=telagaputih
http://telagaputihworks.blogspot.com/2011/06/saya-dah-dapat-anda-bila-lagi.html
wow!! aku tak sangke aslan ade pengalaman terbaik macam nieh..agagaga
wah! masak sendiri ke..cayalah!!
ganah betol care dea buadd pau :D haha
Casino.com Archives - ScoopGo
Casino.com Archives - ScoopGo.com's collection of online งานออนไลน์ casino and gri-go.com sports betting tips, casino https://access777.com/ games, https://jancasino.com/review/merit-casino/ video slots, live dealer games and more!
Post a Comment