Wednesday, June 29, 2011

[REVIEW] Sisi Gelap Transformers : Dark of The Moon

Salam Sejahtera,

Yeihhh! Hari ni aku berpeluang menjadi antara orang terawal menonton sequel ketiga Transformers iaitu Dark of The Moon (TF3), so abang rasa nak bagi review la sikit kan *bajet pengkritik filem.

Layan gambar, aku tau korang fokus kat minah blakang tu kan.
Secara overall nya aku bagi 4.73 bintang dari 5.00 bintang keseluruhan. Kalau mengikut sistem PNGK/CGPA dalam 3.78 la camtu. So kira OK la kan, still 1st class pointer lagi. Haha. Sebab apa aku bagi 4.73 bintang, ok mari kita calculate kat sini.
1. Tiada filem yang perfect, so tak mungkin dapat 5.00 bintang, kat sini dah tolak 0.02 (5.00-0.02 = 4.98).
2. Perjalanan plot OK, cuma kat pertengahan mungkin sedikit banyak cakap, agak bosan la jugak walaupun setiap dialog tu mungkin serba sedikit menjejaskan jalan cerita, but still aku rasa diorang ni banyak cakap, so dah tolak 0.08 bintang kat sini. Baki bintang yang tinggal 4.90
3. Pre-klimaks, aaa jangn fikir lain, aku rasakan filem ni kekurangan scene pre-klimaks di mana scene kejutan yang meng-woaahhhhh-kan kurang, tak seperti TF1 dan TF2 dulu, mungkin jugak sebab dah terbiasa scene robot transform jadi kereta, kereta jadi robot and scene letop-letop tu dalam TF1 dan TF2, jadi kt TF3 ni rasa biasa-biasa je. Sebab kekurangan scene pre-klimaks ni aku rasakan jalan cerita agak so-so tambah dengan banyak cakap nye, jadi dah tolak 0.1 bintang meninggalkan baki bintang 4.80.
4. Kekebalan hero yang tak teramat dahsyaatttt. Haa yelah kalo hero mati takdelah nama nak hero sangat kann, so hero citer ni iaitu Lebof..amende ntah Lebof2 la nama dia tu sebenarnya memiliki ilmu kebal yang diwarisi dari Panglima Bukit Guntung. Dah tergolek dalam bangunan, bangunan plak dah terbelah dua berkecai jatuh, still hero maintain kebal, pastu dah tergantung-gantung atas Decepticons tu still luka kat dahi je. Hebat kan hero? Sebab tu sume orang nak jadi hero, ni termasukklah kekebalan kat heroin (Carly) die jugak yang kurang cantek dari heroin asal tu, Megan Pox. So kat sini dengan selamba korek hidungnya aku dah tolak 0.07 bintang. So jadilah baki tinggal 4.73.

Uhh..uhh..lari bebuat macho,,bebuat machoo..
Tu jela yang aku nampak ke-takbest-an citer ni, yang lain sumer mantap, CGI jangan cakap la, tiptop. Scene pertempuran superb, part last memang tak mengecewakan. Awek die, Carly---shiuuuu~~ meleleh air liur orang lelaki sebelah seat aku masa tengok Carly tu 1st keluar. Tapi yang aku pasan, bibir Carly ni macam bibir pelakon citer Karak tu, KilaFairy. Mungkin adik beradik kot mekeme ni.

Korang kene tengok citer ni kalau nak tau sisi gelap ni muncul dari sebelah pihak mana, Dicepticons yang memang dah gelap tu atau dari pihak Autobots atau juga dari pihak Bulan yang gelap itu sendiri. Aaa pakat ramai-ramai la p tengok naa~

Sentinel Prime, pemimpin Autobots sebelum Optimus Prime. Korang kene tengok beliau berada di pihak mana. Kenderaan transformasi : Lori Sampah DBKL.
Apepapun,
1. Ni kali pertama aku tengok cinema 3D *jakun, memang best, rase nak tercabut mata aku tengok robot tu keluar-keluar panggung, yelah layan hampir 2 jam 45 mins mata pun dah macam tak kesampaian je nak tengok.

2. Nasihat kt bro sebelah aku, time cinema belum start (skrin cinema gelap lagi) tak payahlah nak pakai spek 3D tu sangatttttt~~ memang sah-sah keliling ko nampak 3D =.="

3. Nasihat kat bro baju hijau yang nak turun keluar dari cinema sama-sama dengan aku tu, tak payah nak pakai sangattttt spek tu time movie dah tamat, nak menapak turun tangga pun aku tengok terketaq-ketaq kaki mencari anak tangga =.="

OK selamat menonton! Next Movie Hairi Putar and Deadly Hollow Part II. Hehe.
Orang cantik hensem like :D

15 comments:

Mohd Khairi Khadzir said... Best Blogger Tips

Hairi Putar?movie aku ke..haahhha

Aku xtgtk lg la lann///.inslsallah nnt aku tgk kt Square ONE..hehehe

SS said... Best Blogger Tips

hahahaa. aku da agak da ko buat review camne.
tak sabar nak tengok lak >_<

izzati hamimi said... Best Blogger Tips

hang ni boleh jd penganalisa muvie ar..

IshakAuriskz is Maestro Ishak said... Best Blogger Tips

jijik ar tgk sorg2...hahaha...

jackieKOH said... Best Blogger Tips


ahha..spoiler~

Wordless Wednesday #WW : Hanya [1] gambar - xkan tengok je, komen tak?

n!cK said... Best Blogger Tips

xpayah duk bagi markah sangattt laa~~hahaha

Rtp Farra Arisha said... Best Blogger Tips

u're such great storyteller.
the film is awesome. mesti best kann :))

man yusoef said... Best Blogger Tips

benci la!! aku nak tengok minggu ni xdpt!! cibet!!!

ape lebof??? sam witwicky la...lebof tu nama sebenar....okbye

HazHand said... Best Blogger Tips

eh! bongoknye klau ko jd pengkritik! x munasabah! haish..
aku tros bg 5.00! hahaha
bai lesbo

suha said... Best Blogger Tips

adeih leh plak men tolak2 gitu..(^_^)

Fahmi Mahat said... Best Blogger Tips

best gile ada 2 titik perpuluhan. otak kau hebat la. klu aku sylar mebbe aku tak hesitate untuk belah tengok dlm ada apa. #okayinibudus

suka,
FahmiMahat

yad'z said... Best Blogger Tips

hahaha... asal tak bagi 4 flat ke... dean list ke.. hahahahah

FasiHaH SupiaN said... Best Blogger Tips

hebat tu rating...wajib tgk nie....

FasiHaH SupiaN said... Best Blogger Tips

hebat tu rating...wajib tgk nie....

Solihin Zubir said... Best Blogger Tips

Sentinel Prime.. nmpk macho dowh!

Cerita Mengigit Jari Kaki