Monday, April 25, 2011

Surat Untuk Lisa

Assalamualaikum Lisa,

Diharap Lisa sihat disamping 'dia'. Tujuan abang menulis surat ini adalah untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Lisa. Hampir 15 tahun kita bersama, susah senang kita lalui dengan berbeza. Jodoh kita tak panjang, Lisa pergi meninggalkan abang. Tapi abang sentiasa redha, janji Lisa happy, abang gembira bila Lisa happy.

Pagi ni masa abang dalam tandas, abang baca paper Nan Yang Sian Pao, nampak tajuk depan 'Cerita Hati Lisa'. Lisa mengaku sedang berkawan dengan 'dia' dan tak menolak jika bertemu jodoh dengan lelaki yang berusia dan duda. Kini baru abang sedar, rupanya taste Lisa lelaki berusia dan duda. Abang sedar, abang masih muda, abang juga bukan duda, memang tak mencukupi kriteria yang Lisa mahukan.

Tapi..tapi, abang masih teringatkan saat-saat indah kita masih bersama, main ting-ting kat halaman rumah Lisa. Masa tu Lisa tak pandai main, tapi abang ajar Lisa lompat, Lisa lompat jauh, sampai depan rumah Mak Bedah, betul-betul mendarat atas bumbung rumah dia. Habis bumbung rumah Mak Bedah Lisa ranapkan. Marah orang tua tu. Tapi sebab abang taknak tengok Lisa kene marah, abang yang mengaku, lebam muke dengan badan abang kene belasah dengan Mak Bedah. Baru abang tau, Mak Bedah tu bekas juara WWE Championship rupanya. Tapi takpelah, janji Lisa happy.

Lisa suka buat muke blurr setiap kali abang belikan buku mewarna kat Lisa.
Masa cuti sekolah dulu, satu hari Lisa kata Lisa boring, Lisa ajak abang main masak-masak bawah rumah Mak Bedah. Walaupun abang ni lelaki, tapi abang tak malu nak teman Lisa main masak-masak kat situ. Lisa kata nak masakkan ayam panggang untuk abang masa tu. Bukan main happy lagi abang masa tu. Lisa buat suprise, Lisa dah siap panggang ayam tu, tapi abang pelik, kenapa ayam panggang Lisa ada 4 kaki. Rupa-rupanya Lisa panggang kucing Parsi Mak Bedah. Mengamuk orang tua tu lagi, sebab abang tak sampai hati tengok Lisa kene marah, abang pun mengaku lagi, abang yang bakar kucing Mak Bedah, lebam biji mata abang time tu Mak Bedah hentak guna cangkul. Bebudak lain cuti sekolah sebulan dapat main-main, abang cuti sekolah 2 hari main-main, lebih 28 hari duduk dalam hospital, sebab parah kene belasah dengan Mak Bedah.

Masa abang baru dapat lesen motor dulu, bapak abang belikan abang moto baru. Honda bulat 80CC, meter pun sampai 80KM/J je, sebab sayang, tak pernah abang bawak lebih dari 20KM/J, masa tu Lisa pun excited tahu abang ade motor baru, sibuk Lisa nak bawak motor tu, walaupun naik basikal roda 3 pon Lisa tak pandai-pandai lagi. Demi Lisa, abang bagi jugak Lisa bawak motor abang tu, berlagak pulak tu Lisa nak bawak sorang-sorang, terpaksa la abang iyekan.

Wajah ceria Lisa bila abang benarkan Lisa naik motor abang.
Seronok Lisa naik motor abang sampai Lisa naik hantu pulak atas moto tu, habis throttle motor abang Lisa pulas sampai takleh pulas, gegar enjin motor abang. Lisa kate takpe, Lisa boleh tonggeng, eh Lisa boleh tunggang. Lisa bawak sampai 80KM/J, mase tu sidemirror abang ntah dah terbang kemana, luluh hati abang nampak cup motor abang tanggal, pedal break abang tercabut, tapi Lisa gelak-gelak pulak, sampai Lisa baru perasan dah takleh break, Lisa jerit-jerit "Yusry..! Yusry...! Tolong Lisaaa..!" Ntah jantan mana ntah Lisa panggil tu.
Abang kejar Lisa, tapi Lisa bawak laju sangat, Lisa masuk pulak laman rumah Mak Bedah. Lisa langgar laki Mak Bedah yang tengah senam Taichi tengahari buta tu, betul-betul depan anjung rumah Mak Bedah. Meninggal orang tua tu, sebab tercekik carburetor motor abang yang tercabut keluar. Mengamuk Mak Bedah lagi, tapi  time tu gagah Lisa lari, 259KM/J lajunya, sampai Mak Bedah pun tak perasan Lisa, Mak Bedah nampak motor abang kat situ dicampaknye motor tu kat parit depan rumah die. Terkubur motor abang kat situ, abang kutip jugak, abang try start-start, tapi motor tu dah takleh hidup, enjin dah masuk air dengan lumpur.

Cuti musim panas tahun lepas, cuti terakhir abang bersama dengan Lisa. Lisa kata nak mandi pantai, abang bawak Lisa pergi Port Dickson (PD) sebab Lisa kata nak naik Banana Boat. Seronok abang tengok Lisa naik Banana Boat sambil main Blackberry Lisa yang abang baru belikan tu. Lisa terlalu fokus kat BB tu, ntah sapa la Lisa BBM tu, abang berbulu je nengok. Sampai Lisa jatuh dari Banana Boat tu pun Lisa tak perasan. Lisa lemas tang tu jugak, sambil tangan tekan-tekan keypad BB. Abang selamatkan Lisa, abang bawak Lisa ke tepi pantai, tapi Lisa pengsan tak sedarkan diri. Abang terpaksa buat bantuan pernafasan kecemasan CPR mulut ke mulut dengan Lisa.
Abang baru nak sentuh bibir Lisa, tiba-tiba ada sorang jantan tampor kaki abang. Bukan main naik hangin lagi abang mase tu, yelah abang dahla nak selamatkan Lisa, tapi ade orang kacau pulak, abang pun jerit la "Woii! Ape tampor-tampor kaki gua ni der?! Nak tampor berani kat muke la!!" PANGGG!!! Sedas abang kene penampor kat muke, abang terpinga-pinga.
Abang jerit "Lisaaa..! Lisaaaa...! Mane Lisaaa???!!" Jantan tu balas dengan garaunya, "Lisa kepala hangguk ko, tak reti-reti ko nak bangun? Dah 8.30 PAGI ni, tak reti-reti nak mandi pergi kerja? Tulah tido lagi lepas Subuh!" Terdiam abang kat hujung katil sambil tangan pintal-pintal hujung selimut.

Pagi ni abang pergi kerja tanpa perasaan.Traffic light pun abang langgar. Walaupun orang lain tak tau tentang abang dan Lisa, tapi abang akan sentiasa ingatkan saat gembira abang dengan Lisa.


Lisa cukuplah sampai disini, lepas ni jangan cari abang lagi. Kalau umur kita panjang, jumpa lagi di lain mimpi. Selamat tinggal Lisa.
Orang cantik hensem like :D

72 comments:

hawiz said... Best Blogger Tips

haahaha....cam haram surat..tak ley blah siot..lan3..ahahaha

i l y l i n said... Best Blogger Tips

damnn.. ta sangke lisa sekejam ni..AHAHA...

husna mukhtar said... Best Blogger Tips

demm

^ Uncle Syaf ^ said... Best Blogger Tips

ha3...haremmmm ko


tak boley blah ayat...

[k]o{q}i[n] said... Best Blogger Tips

syiott je ko ni lan...

Siti Safiyyah said... Best Blogger Tips

wakakaka.. terbaik ah surat ni. tak post kat wall fb lisa ke? kot2 dia baca dia pon komen ke? :p

miss'ENH said... Best Blogger Tips

hahahhaa..

piouspdosh said... Best Blogger Tips

hahaha..siyes siot...tp comei giler kot..haha

Salim Harmanain said... Best Blogger Tips

liisa surihani nanges klu dia baca ni.. :)follow ko.. :)

Anonymous said... Best Blogger Tips

Haha...aku plg ske watak mak bedah......haha
~Iz~

k e y r i said... Best Blogger Tips

BHAHAHAHHAHAHAH gambar yg last tu mmg xleh tahan.. wakakaka :P

NisaAdnan said... Best Blogger Tips

HAHA GILER FANTASI LA LU
DERRRR. HUAHUAHA

cik pieja hut said... Best Blogger Tips

menabahkan hati bace surat cinta hang lan sampai 10 kali skip...last last cite hang dpt penampar? best!

but Meninggal orang tua tu, sebab tercekik carburetor motor abang yang tercabut keluar. Mengamuk Mak Bedah lagi, tapi time tu gagah Lisa lari, 259KM/J lajunya, sampai Mak Bedah pun tak perasan Lisa, Mak Bedah nampak motor abang kat situ dicampaknye motor tu kat parit depan rumah die.

dah mati bole idop balik ke?cite ta logik !

Syakir Rahman said... Best Blogger Tips

ni dh tahap parah ni...baek aku anta ko ke tnjung rambutan sblom jdi parah lagi..hahahaha
but nice entry...x sia2 bace...hu3...

:: Azizah Alwi:: said... Best Blogger Tips

haha..tinggi imaginasimu wahai aslan as..nak aku pergi letak link ni ke Lisa Surihani Fan page dk?? haha.. gelak kejam..

darxniq said... Best Blogger Tips

bahlul punyer cerita..ahahahhaha....

Misshy Innz said... Best Blogger Tips

sedih sungguh .

Love hurt aeNnn said... Best Blogger Tips

haha. ngok ngek je kau kann. :)

Falah Mokhtar said... Best Blogger Tips

penulisan kau berjaya,..great..bukan calang2 org boleh tulis..kene cept sambar idea/great from aku.

sitinurulafiah said... Best Blogger Tips

haha seronok-seronok ceritaa nih! follow2 ;p

hafiz hafizol said... Best Blogger Tips

sob3.. sedey gila cite nie.. Lan pandai lah ko tulis cerpen.. haha.. sengal...

HazHand said... Best Blogger Tips

hahahah! ko dasar gile kat lisa la lan.. ko rabun ke wei,lisa tu eyuuuw!!~ hahahhaa
baik scha al yahya..lg comel..huh

zulhaidi said... Best Blogger Tips

kejam nyer lisa tggalkan lan~~~kejam~~~`

Nurfarahana Abdul Aziz said... Best Blogger Tips

huhu..pentipu punye budak...tapi nasib mula2 lagi dah tak caya..hihi

yad'z said... Best Blogger Tips

cik pieja hut.. yang mati tuh laki dia lahh...


lannn.... bapak gile dermm siakk aku suke surat nieh.. bahahahaha... XD

zikeryhassan said... Best Blogger Tips

damn! cerita mengarot. ahahaha

Biela Yusoff.. said... Best Blogger Tips

hahahaha...no komen....

nurul farhana said... Best Blogger Tips

kalau lah ini realiti..sadis ! LOL XD

ayu aziz said... Best Blogger Tips

kelas ko mariaa..~~ hahaha

Jemari MonteL said... Best Blogger Tips

muahahahahahahahaha *gelak lapanploh pat dasss*

erksss.... ensem laks kawe nengok gambo bwh sekali.... ngee~!!!!

Hanim Nordin said... Best Blogger Tips

sengal je. haha

SyedGraphiX said... Best Blogger Tips

WAKAKAKAKAKKAA!!!! LAWAK GILAAA!!! XD

tyra.yahoo said... Best Blogger Tips

TERBAIK dude ! kelakar pon ada ;)

Saiful Samson said... Best Blogger Tips

hebat betol cerita surat nih...
macam haremmmm je.. hahaa... kuat imaginasi ko ni kan..??

zuwaidah said... Best Blogger Tips

ni kes frust la nihhh..betul ke yusry dgn lisa..mcm tak percaya pulak

jaa64 said... Best Blogger Tips

terbaikkkk!!!hhahahahha

suka pic last tuh ^^

hani syamsul said... Best Blogger Tips

muahahahahahahahha !
berdekak baca post nih aslann :D

Pijahh' de-Arr said... Best Blogger Tips

hahahahahha..oh lisa..

kawin jelah ngn mak bedahh..biar lisa jeles sikit..=PPPP

Anyez Nasri ツ said... Best Blogger Tips

me-nanoh ! haha . ashk gelak anyez baca dari mula .

Nurul Ain said... Best Blogger Tips

seriously tak boleh blah surat nieyh xD

baca dan senyum said... Best Blogger Tips

ni lah surat terbaik utk lisa
hahaha

kaizen said... Best Blogger Tips

demmm........

syzwnsrwk said... Best Blogger Tips

-,-"

EmanTheHalia said... Best Blogger Tips

nok horom!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ahhaha! lan gile ahahha last sekali mmg mintak sepak akhbar tu.

fyna said... Best Blogger Tips

huh!!
sengal..
;)

I'm Cida said... Best Blogger Tips

hahahha...giler!

Along Usop said... Best Blogger Tips

waakakakakakakakakakakak!!!.. =p

PeNgEmiS dUniA said... Best Blogger Tips

memang terguling2 aku dibuat nye ! otak ko ni memang masuk air la lan !!!!! hahahahahaha

Eyda Syahida said... Best Blogger Tips

hakhakhak~

OreO HitaM said... Best Blogger Tips

Lisa mmg skandal yg hebat baik kaum adam

Ummu Khaulah Hasan said... Best Blogger Tips

perrghhh !

meroyan aku bace surat nih. haha !

gelak guling2 ! haha.

singgah sini dan follow awak !
nice blog n entry ;)

KyêrulL said... Best Blogger Tips

HAHAHAHAHAHAHA!! macam HARAM!!

Miss Anis said... Best Blogger Tips

hahahahha best la bce entry ni....

ishiko said... Best Blogger Tips

ohh.. ni ke citer sal surat utk lisa tu.. kehkehkeh.. dtg dr belog cik.pija.hut~

miss Fyqa said... Best Blogger Tips

haha. lisa lisa :)

Muhammadnuraizuddin said... Best Blogger Tips

aku tak tau nak kata apa dah dengan hg nie lan...iesh2..nampak kat lisa, mau dia melamar hg..hhaha

Heidi Shafiq said... Best Blogger Tips

=..="

lisa aku punye la..

Syafiq Rosli said... Best Blogger Tips

weh awek aku..haha

shafida said... Best Blogger Tips

haha. surat ni. x leh bla . :)

-n@DziR@H- said... Best Blogger Tips

mak aih....lawak giler, lan...dhsyat r cter...nice entry...hahahahah

nur said... Best Blogger Tips

ingatkan ape tadi .. haha
nice one ..
abg as nant follow blog sya tau , kalu sempat ..ngee

blackroses said... Best Blogger Tips

datang jenggah dna follow sini..jom singgah sana...

suhaili sulaiman said... Best Blogger Tips

owh matila tgk gmbr last tu..lisa peluk alan

Lynn Matata said... Best Blogger Tips

klaka gler.hahahaha

muhammad iqbal hakimi bin tahir said... Best Blogger Tips

haha..lisa ooh lisa..

yunZ said... Best Blogger Tips

berangan je la yg mampu..ye dok

aNak ChE mE said... Best Blogger Tips

tak pasal2 menjanda mak bedah tu... wakakaka....=D
*gelak guling2

Nurul Ainaa said... Best Blogger Tips

hahaha mak bedah tak nak kalah

fad ali said... Best Blogger Tips

sb entry kau ni lahh aku ketawa kuat2 dalam opis ka tahu"?hahahahha...

lalan oii!! penghibur sungguh kau..hahaha adehh..sakit perut aku gelak weii lann...

camm haremmm!ahhaah

nanie said... Best Blogger Tips

best . hee

=.= Cik Nami =.= said... Best Blogger Tips

hihihi ,, sal bbm atas banana boat tu mmg Ohsemmm !

mak marah sebb gelak kuat sgt =.=" haha

good job bro !

Yuyu Johanna said... Best Blogger Tips

Hye aslann,

Seriously, really damn funny dowh!
So, yuyu reblog and dah credit to blog aslann k.

http://chentanuriz.blogspot.com/2012/02/surat-untuk-lisa-reblog-aslann-as.html

Cerita Mengigit Jari Kaki